Mat

  Maten står för 70% av parkernas klimatpåverkan och är därför ett område vi lägger stort fokus på. Påverkan är till stor del drivet av att vi är många som äter och dricker hos oss. Ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan från maten är att minska mängden animalier som till exempel kött, fisk och ost. Det kan bland annat ske genom fler vegetariska rätter men också genom att minska mängden animalier i en portion och öka annat.

  Vi jobbar med att minska vår påverkan på flera sätt. Till exempel:

  Svenskt kött

  • Allt fläskkött och kyckling vi säljer i våra parker är svenskt. Merparten av nötköttet är svenskt och vår långsiktiga ambition är att allt nötkött ska vara det. Genom att handla svenskt gynnar vi svenska gårdar och bidrar till Sveriges självhushåll. Sverige har en av världens bästa djurskyddslagar, en varsam användning av antibiotika och gräsuppföder många djur. Aktiva bönder ger också ett öppet landskap som i sin tur ger bättre förutsättningar för biologisk mångfald i vår närhet.

  Brett vegoutbud

  • Vi breddar hela tiden vårt vegoutbud och försöker få fler gäster att prova det med hjälp av skyltningen i parkerna. Kött och animalier har desto större klimatavtryck än växtbaserade alternativ och därför kan vi minska vårt klimatavtryck genom att servera en större andel växtbaserade rätter.

  RSPO-certifierad palmolja

  • För några år sedan höjdes röster om bojkott mot palmolja. Då rådfrågade vi WWF som rådde oss att handla RSPO-certifierad palmolja istället för att bojkotta. Certifieringen innebär att palmoljan kommer från långsiktigt hållbara plantage som uppfyller hårda krav på både social och ekologisk hållbarhet. Genom att endast köpa in RSPO-certifierad palmolja tvingas marknaden att ställa om till en mer hållbar produktion på långsikt och ingen mer regnskog behöver skövlas.